بازار

آیا بلیط هواپیما شامل مالیات ارزش افزوده است؟

بهمن ماه سال ۱۴۰۰ بود که در مجلس قانون مالیات ارزش افزوده برای بلیط هواپیما تصویب شد و از آن به بعد مسافران مجبور به پرداخت مالیات برای سفرهای داخلی و حتی خارجی شدند. در حال حاضر (۱۴۰۳) مالیات ارزش افزوده بلیط هواپیما مانند سایر خدمات و کالاها ۱۰ درصد است. در واقع پیش از این مسافران ۵ درصد عوارض به شهرداری برای خرید بلیط خود پرداخت میکردند اما الان ۱۰ درصد را برای مالیات پرداخت میکنند و اداره ی مالیات ۱۰ درصد را تقسیم و به بخش های مربوطه پرداخت میکند. در ادامه میپردازیم به این که مالیات بلیط هواپیما کجا مصرف میشود و چرا باید مالیات بپردازیم؛ همچنین مواردی نظیر مالیات سفرهای خارجی و مالیات بلیط چارتر را بررسی خواهیم کرد.

مالیات ارزش افزوده یعنی چه؟

وقتی یک کالا از مواد اولیه تولید میشود، در هر بخش از فرایند تولید ارزش آن افزایش پیدا میکند و قیمت آن متفاوت میشود؛ به این موضوع ارزش افزوده میگویند. ارزش افزوده تنها برای کالاها نیست و خدمات هم شامل ارزش افزوده میشوند. مثلا وقتی بلیط هواپیما را تهیه میکنیم مبلغی تحت عنوان ارزش افزوده روی آن اضافه میشود چون خدمتی است که توسط ایرلاین به مسافر ارائه میشود و آن ایرلاین باید هزینه های فرود و پرواز هواپیما را پرداخت کند (عوارض فرودگاهی)، هواپیمایی که ارائه میدهد باید امنیت مسافران را تضمین کند و بخش های مختلف آن سالم باشد و قطعات قدیمی نداشته باشد، در نتیجه بخشی از این خدمات به عنوان مالیات دریافت میشود. همچنین عوارضی را باید به شهرداری بپردازد بابت منابعی که برای پرواز استفاده میکند.

مجموع عوامل گفته شده در بالا مالیات ارزش افزوده نامیده میشوند.

آیا سفر شامل مالیات ارزش افزوده می‌شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت هر سفری شامل مالیات نمیشود، بلکه سفرهای هوایی مالیات ارزش افزوده دارند. در گذشته سفرهای هوایی مانند دیگر شیوه های حمل و نقل معاف از مالیات بودند؛ اما برای حفظ محیط زیست و دغدغه هایی که جهان پیش رو دارد، کشورهای مختلف تصمیم گرفتند در سفرهای هوایی مالیاتی را اضافه کنند تا زیرساخت های لازم برای مصرف سوخت کمتر، حفظ بیشتر محیط زیست و کاهش سفرهای هوایی را ایجاد کنند.

سفر با هواپیما نیاز به زیر ساخت و امینت سفر دارد و بخشی از این مالیات برای تهیه زیرساخت های لازم، با آسیب کمتر به محیط زیست استفاده میشود. همچنین مالیات ۱۰ درصدی تاثیر شدیدی در کاهش خرید بلیط هواپیما دارد و بیشتر افراد به سمت سفر با دیگر وسایل نقلیه میروند. عوارض و مالیاتی که از مسافر بابت بلیط هواپیما گرفته میشود روی برگه ی بلیط درج میشود و شما میتوانید تمام مواردی که پرداخت میکنید را مشاهده کنید.

عوارض بلیط هواپیما در سفرهای داخلی شامل چه چیزهایی است؟

عوارضی که در بلیط هواپیما باید پرداخت کنیم شامل موارد زیر میشود:

  • عوارض فرودگاهی و هلال احمر
  • عوارض شهرداری
  • عوارض نظارت بر ایمنی مسافر
  • مالیات بر ارزش افزوده

مالیات ارزش افزوده سفرهای خارجی چقدر است؟

ابتدا تصمیم بر این بود که مالیات ارزش افزوده تنها برای سفرهای داخلی اعمال شود؛ اما پس از مدتی این مالیات روی بلیط پروازهای خارجی هم اعمال شد و مسافران علاوه بر پرداخت عوارض خروج از کشور، مجبور به پرداخت مالیات ارزش افزوده، مالیات فرودگاهی و خدمات دریافتی برای امنیت، عوارض سوخت هواپیما (با نماد IR دیده میشود)، عوارض شهرداری و هلال احمر شدند. برخی ایرلاین ها نیز گاهی مالیات ثابتی را روی بلیط اعمال میکنند که قانونی نیست و نباید این کار انجام شود.

لازم است بدانید که تفاوتی ندارد بلیط هواپیما خارجی را از ایرلاین داخلی مثل ماهان و ایران ایر تهیه کنید یا ایرلاین خارجی مثل ترکیش ایرلاینز و لوفتانزا، به هرحال تمام مبالغی که مربوط به مالیات و عوارض هستند روی بلیط اعمال میشوند و شما وقتی میتوانید این موارد را ببینید که بلیط را تهیه کرده اید.

مالیات ارزش افزوده بلیط هواپیما برای چه هزینه هایی استفاده می‌شود؟

۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده از مشتری گرفته و مستقیما به حساب اداره مالیات کشور منتقل میشود. سپس اداره مالیات موظف است آن را برای بخش های مربوطه که از قبل تعیین شده واریز کند. این اداره ۴ درصد را به خزانه دولت انتقال میدهد، ۶ درصد هم برای عوارض شهرداری میشود.

آیا خرید آنلاین بلیط هواپیما هم مالیات ارزش افزوده دارد؟

در حقیقت فرقی نمیکند بلیط خود را آنلاین رزرو کنید یا حضوری به آژانس هواپیمایی مراجعه کنید، به هرحال مالیات ۱۰ درصدی شامل حالتان میشود. چرا که این ۱۰ درصد با هزینه بلیط ادغام میشود و آژانس هواپیمایی در مراجعه حضوری قادر به حذف مالیات نخواهد بود. البته اگر بلیط خود را به صورت آنلاین تهیه کنید ممکن است تخفیف هایی از طرف آژانس هواپیمایی دریافت کنید. مثلا برخی شرکت ها کد تخفیف اولین خرید را در اختیار مسافران قرار میدهند تا اندکی از هزینه های سفرشان را کاهش دهند.

خرید بلیط هواپیما به صورت حضوری با مراجعه به آژانس مسافرتی و خرید بلیط هواپیما به صورت آنلاین از طریق لپ تاپ و اطلاعات پاسپورت

مالیات ارزش افزوده شامل بلیط چارتری هم می‌شود؟

بلیط چارتری و لحظه آخری هم مانند بلیط های سیستمی دارای مالیات ارزش افزوده هستند و این مالیات با هزینه بلیط ادغام میشود. مسافر هنگام رزرو بلیط، مبلغ کل که شامل هزینه بلیط و مالیات ارزش افزوده است را پرداخت میکند.

برای این که متوجه نحوه محاسبه مالیات بلیط چارتری شوید، بعد از این که بلیط را تهیه کردید، صورت حساب مالیاتی که پرداخت کرده اید را در آن پیدا خواهید کرد. عوارض شهرداری و فرودگاهی و مالیات ارزش افزوده هر یک در بلیط مشخص هستند. عوارض فرودگاهی با LP و عوارض شهرداری با KU و عوارض ایمنی مسافر با I6 نوشته میشود. اگر موفق به پیدا کردن اطلاعات روی بلیط خود نشدید، می‌توانید از آژانس هواپیمایی فاکتور رسمی بلیط را درخواست کنید.

مالیات ارزش افزوده بلیط هواپیما چگونه محاسبه می‌شود؟

برای محاسبه مبلغ بلیط هواپیما بدون هزینه مالیات، باید قیمت بلیط را تقسیم بر ۱٫۱۰ کنید تا هزینه واقعی بلیط (fare) را محاسبه کنید. به طور مثال در حال حاضر (۱۴۰۳) هزینه بلیط تهران مشهد اکونومی در یک ایرلاین ۱٫۹۳۸٫۰۰۰ تومان است. برای این که بفهمیم مبلغ بلیط بدون مالیات ارزش افزوده چه قیمتی دارد، باید مبلغ را تقسیم بر ۱٫۱۰ میکنیم. جواب نهایی برابر با ۱٫۷۶۱٫۸۱۸ تومان است. این مبلغ همان fare یا مبلغ خالص بلیط هواپیماست.

یک نفر که ماشین حساب و بلیط هواپیما در دست دارد که مالیات بلیط هواپیما را محاسبه کند

آیا بلیط هواپیما شامل مالیات ارزش افزوده استرداد است؟

هنگامی که بحث استرداد بلیط هواپیما پیش می آید مسافران میپرسند هزینه ی استرداد شامل مالیات هم میشود؟ اگر بلیط را کنسل کنیم دیگر نمیتوانیم مالیات را پس بگیریم؟ در این گونه موارد باید بدانید که هزینه مالیات بر ارزش افزوده شامل جریمه استرداد نمیشود و به طور کامل با بقیه ی هزینه ی بلیط عودت داده میشود. بلیط چارتر هم اگر شرکت چارتر کننده هزینه ای را برای استرداد در نظر گرفته باشد عودت داده میشود و نگرانی از بابت پرداخت مالیات و عوارض نیست.

کدام بلیط ها مالیات ارزش افزوده دارند؟

تمام خدمات حمل و نقل هوایی که شامل مسافربری و باربری هستند، شامل مالیات میشوند و این موضوع در پروازهای داخلی یا خارجی تاثیری ندارد. بخشنامه جدیدی به شرکت های هواپیمایی ایرلاین های داخلی و خارجی ارسال شده که آن ها را موظف به دریافت ۱۰ درصد مالیات ارزش افزوده در تمام پروازهای سیستمی، چارتری و لحظه آخری با کلاس های اکونومی، بیزینس و فرست کلاس میکند؛ البته این مبلغ مستقیما به اداره ی مالیات واریز میشود.

این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و عصر مهر هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نوشته های مشابه