بررسی انواع دستگاه آب شیرین کن
با توجه به اینکه دستگاه های آب شیرین کن در زمینه های مختلفی همچون مصارف خانگی، صنعتی، کشاورزی، دریایی و … مورد استفاده قرار می گیرند بنابراین در هر زمینه این نوع دستگاه ها در انواع مختلفی تولید می شونو و با توجه به اینکه این نوع دستگاه ها در برندها و انواع مختلفی تولید می شوند برای تهیه آن ها بهتر است اطلاعات کافی از آن ها داشت. ما در این مقاله قصد داریم انواع دستگاه آب شیرین کن را مورد بررسی قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
دستگاه آب شیرین کن خانگی
یکی از مهم ترین کاربردهای دستگاه های آب شیرین کن در مصارف خانگی می باشد بنابراین دستگاه آب شیرین کن مختص برای مصارف خانگی وجود دارد که همین دستگاه نیز به انواع مختلفی تقسیم می شود که به شرح زیر می باشد:
- دستگاه سرشیری: همان طور که از نام این دستگاه مشخص است این نوع دستگاه در بخش سر شیر ظرفشویی نصب می شود که این نوع دستگاه ها تنها برای تصفیه املاح درشت آب مورد استفاده قرار می گیرند و به عنوان آب نوشیدنی اصلا مناسب نیستند زیرا این نوع دستگاه ها از یک فیلتر ساده الیافی ساخته شده اند.
- دستگاه رومیزی کلمنی: این نوع دستگاه ها امروزه کاربرد زیادی ندارند ولی در گذشته که یخچال های پیشرفته خانگی که دارای یخ ساز و … وجود نداشت همه افراد از کلمن استفاده می کردند و برای حذف املاح درشت و تصفیه آب از وسیله ای به نام دستگاه رومیزی کلمنی استفاده می شد ولی این نوع دستگاه ها نیز کامل مواد مضر را تصفیه نمی کردند یعنی املاح مضری همچون نیترات و نیتریت که سرطانزا هستند، با دستگاه تصفیه آب کلمنی تصفیه نمی شد و در آب آشامیدنی باقی می ماند و علاوه بر این ظرفیت این نوع دستگاه ها کم بود و نهایت ۱۴ لیتر آب تصفیه شده به شما تحویل میداد. امروزه کاربرد و استفاده از این دستگاه ها بسیار محدود است ولی افرادی هستند که همچنان از این نوع دستگاه ها استفاده می کنند.
- دستگاه زیرسینکی: یکی از محبوب ترین دستگاه های تصفیه آب خانگی، دستگاه زیرسینکی می باشد که به صورت مستقیم در زیر سینک نصب می شوند. این نوع دستگاهها فضای کمی اشغال میکنند و از طریق اتصالات خاصی به شیر آب متصل میشوند تا آب تصفیهشده و با کیفیت را برای مصرف روزانه فراهم کنند به همین دلیل است که به عنوان یکی از محبوب ترین دستگاه های تصفیه آب خانگی در بین مصرف کنندگان شناخته می شود.
- دستگاه ورودی آب ساختمان: این نوع دستگاه های برای کل ساختمان هستند که به ورودی اصلی آب ساختمان متصل میشوند و آب مصرفی برای تمامی بخشها مانند آشپزخانه، حمام، سرویسهای بهداشتی، لباسشویی و… برای تمامی واحدهای ساختمان را تصفیه میکنند. از مشخصات مثبت این نوع فیلتر می توان به ظرفیت بالای آن، پشتیبانی از چنذین نوع فیلتر، محافظت از تجهیزات ساختمان و … اشاره کرد.
- دستگاه اسمز معکوس: یکی از موثرترین و پیشرفته ترین دستگاه ها برای تصفیه آب، دستگاه اسمزمعکوس می باشد که این نوع دستگاه ها با استفاده از غشاهای نیمهتراوا، آب را تحت فشار بالا از میان غشا عبور میدهد و از این طریق تقریباً تمامی مواد آلاینده مانند نمکها، فلزات سنگین، مواد شیمیایی، باکتریها و ویروسها را از آب جدا میکند.
- دستگاه تصفیه آب سه مرحله ای: یکی از دستگاه های به صرفه و کارآمد برای تصفیه آب خانگی و محل کار، دستگاه تصفیه آب سه مرحله ای می باشد که در این نوع دستگاه از سه فیلتر مختلف برای حذف مواد شیمیایی، آلاینده ها و ذرات معلق استفاده می شود. این نوع دستگاه ها برای مصرف روزانه انتخاب خوبی است.
- دستگاه تصفیه آب شش مرحله ای: یکی از کامل ترین و مجهزترین دستگاه های تصفیه آب خانگی، دستگاه تصفیه آب شش مرحله ای می باشد با استفاده از چندین فیلتر مختلف، آب شرب را بهطور کامل تصفیه میکند. این دستگاه قادر است اکثر آلایندهها، مواد شیمیایی، فلزات سنگین، باکتریها، و ویروسها را از آب حذف کند و آبی کاملاً سالم و با کیفیت برای آشامیدن فراهم کند. در مقایسه با دستگاه تصفیه آب سه مرحله ای این نوع دستگاه بسیار پیشرفته تر می باشد و با توجه به هزینه و بودجه ای که مشتریان دارند یکی از این دو را انتخاب می کنند. دستگاه های شش مرحله ای هزینه ی بیشتری نسبت به دستگاه سه مرحله ای دارند.
- دستگاه تصفیه آب خانگی هفت مرحله ای یونیزه قلیایی: این نوع دستگاه ها یکی از پیشرفته ترین دستگاه های تصفیه آب می باشد که علاوه بر تصفیه آب، خاصیت قلیایی نیز به آن می بخشد. این نوع دستگاه ها برای افرادی مناسب هستند که به دنبال آب با کیفیت بالا، فاقد آلایندهها و دارای خواص قلیایی می باشند. یکی از مهم ترین ویژگی ها و مزیت های این نوع دستگاه ها که آن را از دیگر دستگاه ها متمایز کرده این است که قابلیت یونیزه کردن آب و تنظیم سطح pH را دارد که به سلامت بدن کمک میکند.
دستگاه آب شیرین کن صنعتی
همان طور که واقف هستید دستگاه های آب شیرین کن صنعتی برای مقیاس ها بزرگتر همچون کارخانجات، نیروگاه ها و … استفاده می شود که این نوع دستگاه ها نیز در انواع مختلفی هستند که هر کدام با توجه به نوع ظرفیت، تکنولوژی و کاربری در محل های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. انواع دستگاه های آب شیرین کن صنعتی به شرح زیر می باشد:
- دستگاه آب شیرین کن حرارتی خورشیدی: در این نوع دستگاه برای تصفیه آب از انرژی خورشیدی استفاده می شود در حقیقت روال کار به این شکل است که از انرژی خورشیدی برای تبخیر آب استفاده می شود و آب شیرین را از تقطیر بخار تولید می کنند. از این نوع دستگاه ها اکثرا در مناطق آفتابی و دورافتاده که دسترسی به منابع انرژی محدود است استفاده می شود.
- دستگاه آب شیرین کن به روش های شیمیایی: همان طور که از نام این دستگاه مشخص است برای تصفیه آب از روش ها و مواد شیمیایی استفاده می شود در حققیت این نوع روش ها معمولاً شامل کلرزنی، کربن فعال، و استفاده از رزینهای تعویض یونی هستند.
- دستگاه آب شیرین کن تبخیری: در این نوع دستگاه ها از فرآیند تبخیر برای جداسازی مواد معدنی و نمک از آب استفاده می شود که خود این عملیات چندین مرحله ای می باشد مثلا شامل تقطیر چند اثره، تبخیر مکانیکی و … .
از این نوع روش برای به دست آوردن آب شیرین از دریاها استفاده می شود. - دستگاه آب شیرین کن الکترودیالیز: این نوع دستگاه ها برای آب هایی که شوری کم و متوسط دارند مناسب هستند به همین دلیل از این نوع دستگاه ها برای آب های زیرزمینی و یا شهری استفاده می شود. نحوه کار این نوع دستگاه به این شکل است که از فرآیند الکترودیالیز برای جداسازی نمکهای محلول در آب استفاده می شود. این روش شامل عبور آب از غشاهای نیمهتراوا و استفاده از جریان الکتریکی برای جداسازی یونها میباشد.
- دستگاه آب شیرین کن چند مرحله ای: در این نوع دستگاه ها از چندین فیلترهمچون فیلتر میکروفیلتراسیون، فیلتر نانوفیلتراسیون و فیلتر اولترافیلتراسیون برای تصفیه آب استفاده می شود.
- دستگاه اسمز معکوس: دستگاه اسمزمعکوس که در صنعت، داروسازی، مصارف خانگی، کشاورزی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه آب شیرین کن کشاورزی
تمامی دستگاه هایی که برای مصارف صنعتی نام بردیم برای تامین آب شیرین برای کشاوزی نیز استفاده می شوند ولی دو دستگاه دیگر جدا از این دستگاه های نام برده در بالا وجود دارد که برای مصارف کشاورزی مناسب است. این دو دستگاه به شرح زیر می باشد:
دستگاه آب شیرین کن با استفاده از فناوری نانو
در این نوع دستگاه ها از نانوفیلترها و مواد نانو برای حذف میکروارگانیسم ها و آلاینده های موجود در آب استفاده می شود که اکثرا از این نوع دستگاه ها در زمینه های تصفیه آبهایی با آلودگیهای خاص یا حذف سموم شیمیایی کشاورزی استفاده می شود.
دستگاه آب شیرین کن هیبریدی
در این نوع دستگاه ها برای تصفیه آب از ترکیبی از روش های اسمزمعکوس و فیلترهای چند مرحله ای استفاده می شود. از این نوع دستگاه ها برای تهیه آب مناسب آبیاری استفاده می شود.
دستگاه آب شیرین کن نیمه صنعتی
دستگاه های آب شیرین کن نیمه صنعتی برای تصفیه آب در مقیاس های متوسط همچون رستوران ها، هتل ها، بیمارستان ها و … مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع روش تصفیه آب نیز از روش ها و دستگاه های مختلفی برخوردار است که انواع دستگاه های این روش نیز همچون دستگاه های صنعتی و کشاورزی می باشد به علاوه چندین دستگاه دیگر که کاربردهای متنوعی دارند. این دستگاه های تصفیه آب نیمه صنعتی به شرح زیر می باشد:
دستگاه آب شیرین کن نیمه صنعتی اولترافیلتراسیون
در این نوع دستگاه ها از فیلترهای اولترافیلتراسیون برای حذف ذرات معلق، میکروارگانیسم ها و … استفاده می شود که اکثرا در مراکز بهداشتی و صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
دستگاه آب شیرین کن نیمه صنعتی نانوفیلتراسیون
در این نوع دستگاه ها از فیلتر نانوفیلتراسیون استفاده می شود که این نوع فیلتر یون های خاص و مواد آلی که بسیار ریز هستند را از آب حذف می کند.
دستگاه آب شیرین کن نیمه صنعتی با فیلتر کربن
در این نوع دستگاه ها از فیلترهای کربن فعال برای حذف بو، طعم، کلر و مواد شیمیایی آلی از آب استفاده می شود. که این نوع دستگاه ها اکثرا در زمینه تهیه آب آشامیدنی، بهبود طعم و بوی آب و … استفاده می شود.
دستگاه آب شیرین کن نیمه صنعتی با رزینهای تبادل یونی
در این نوع دستگاه ها همان طور که از عنوان مشخص است از رزین های تبادل یونی برای کاهش سختی آب و حذف یون ها استفاده می شود. این نوع دستگاه ها اکثرا در سیستم های خنک کننده و دیگ های بخار که دارای سختی آب زیادی هستند مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از فیلتر ممبران و سختی گیر در دستگاه آب شیرین کن
سختی گیر و فیلتر ممبران از اجزای بسیار مهم و کاربردی دستگاه های آب شیرین کن می باشند که به بهبود کیفیت آب و هم چنین افزایش عمر مفید دستگاه کمک می کنند. در تمامی دستگاه های آب شیرین کن حتی در انواع مختلف آن ها، از سختی گیر و فیلتر ممبران استفاده می شود. حال شاید برای شما سوال باشد که کاربرد سختی گیر و فیلتر ممبران چیست؟ در ادامه تعریفی کلی و جامع از سختی گیر و فیلتر ممبران را شرح خواهیم داد.
فیلتر ممبران چیست؟
اگر بخواهیم تعریفی جامع و کاربردی از فیلتر ممبران را شرح دهیم باید بگوییم که فیلتر ممبران به یک غشاء نازک و نیمهتراوا اطلاق میشود که قادر است با استفاده از فشار، مواد مختلف را از مایع جدا کند. این فیلترها بهطور معمول از مواد مصنوعی مانند پلیمرها یا سرامیکها ساخته میشوند و بر اساس اندازه منافذ یا تکنولوژی بهکاررفته در آن قابلیت جداسازی مواد مختلف را دارند. لازم به ذکر است که کاربرد فیلتر ممبران در انواع دستگاه های آب شیرین کن، متفاوت می باشد.مثلا در دستگاه های اسمزمعکوس وظیفه فیلتر ممبران این است که نمک و آلاینده های مضر را از آب حذف کند ولی در دستگاه های نانوفیلتراسیون وظیفه دارد یون ها و مواد آلی ریز را از آب حذف کند.
سختی گیر چیست؟
سختی گیر که به آن دستگاه نرم کننده آب هم می گویند دستگاهی است که برای کاهش سختی آب ساخته شده است. همان طور که واقف هستید سختی آب به دلیل وجود یون های منیزیم و کلسیم در آب هست که همین سبب رسوب گذاری در تجهیزات و در نهایت سبب آسیب رساندن به تجهیزات و کاهش کیفیت می شود به همین دلیل از سختی گیر استفاده می شود. این نوع دستگاه ها از فناوری های تبادل یونی برای نرم کردن آب استفاده می کنند بنابراین وجود سختی گیر در دستگاه های آب شیرین کن الزامی است.
در حقیقت استفاده از سختی گیر و فیلتر ممبران به افزایش عمر دستگاه های آب شیرین کن کمک می کند و اگر نگهداری اصولی و صحیح از دستگاه ها انجام شود دیگر نیاز به تعویض و تعمیرات دستگاه نیست و یا اگر باشد بعد از استفاده ی زیاد اتفاق می افتد.