مهمترین دستگاه های تصویربرداری پزشکی
ما در این مقاله به جدیدترین و مهمترین دستگاه های تصویربرداری موجود در ایران که انواع مختلفی همچون دستگاه سونوگرافی، ام آر آی، ماموگرافی، سی تی اسکن و … دارند، میپردازیم.
اگر مایل هستید اطلاعات خود را در رابطه با این دستگاهها افزایش دهید یا با به روزترین ویژگیهایشان آشنایی پیدا کنید با این مطلب همراه باشید. در ادامه به طور دقیق ویژگیهای دستگاه سونوگرافی هندهلد که از جدیدترین محصولات مورد استفاده در حوزه سونوگرافی هست، بررسی خواهیم کرد.
آشنایی با جدیدترین دستگاههای تصویربرداری
دستگاههای تصویربرداری به دلیل پیشرفت فناوری پزشکی انواع متنوعی دارند که پزشکان از آنها برای بررسی شرایط بیماران و آنالیز وضعیت بدنشان استفاده میکنند. در این بخش به انواع مختلف این دستگاهها همچون دستگاه ماموگرافی، سونوگرافی، سی تی اسکن و … پرداخته و مشخصات و موارد استفاده آن ها را به دقت بررسی میکنیم.
دستگاه مخصوص سونوگرافی
دستگاه های باکیفیت مخصوص انجام سونوگرافی وجود دارند که بعضی از آنها تولید کمپانیهای مطرح جهانی نظیر GE Healthcare هستند. جدیدترین مدل دستگاه سونوگرافی با کمک سیستم هوش مصنوعی به تولید تصاویری با کیفیت بالا پرداخته و سپس اقدام به ارزیابی جواب سونوگرافی بخشهای مختلف بدن بیمار نظیر کبد، رحم، بیضهها و … میکند.
قیمت دستگاه سونوگرافی نیز با توجه به قابلیتهای متنوعی نظیر کاربردهای آن، برند دستگاه، پیشرفته و جدید بودن آن تغییر مییابد. جدیدترین دستگاههای سونوگرافی ویژگیهای زیر را دارند:
- قابلیت بازسازی دادههای مورد آزمایش قرار گرفته در زمان واقعی
- پشتیبانی از پهنای باند و عملکرد گسترده
- وجود پلتفرم ارتباطی مبتنی بر ابر Tricefy™
- پشتیبانی از قابلیت Imageformer cSound برای تولید تصاویری با کیفیت بالا
- قابلیت به اشتراکگذاری تصاویر پزشکی از راه دور
- امکان ذخیره پرونده سلامت الکترونیکی (EHR)
- پشتیبانی از قابلیتهای سه بعدی
- امکان تصویربرداری ۳D و ۴D
- پردازش چند پرتویی
- امکان دسترسی به پروبها و مبدلهای باکیفیت
بد نیست بدانید یکی از جدیدترین دستگاه های تصویربرداری، دستگاههای سونوگرافی هندهلد هستند که به دلیل مزایایی که دارند، طرفداران زیادی بین دو گروه پزشکان و بیماران به دست آوردهاند. از جمله مشخصات این دستگاهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
·افزایش سرعت تصمیم گیری پزشک برای نحوه درمان
این دستگاه به پزشک کمک میکند سریعتر به بررسی وضعیت بیمار بپردازد و با توجه به وضعیت او راه درمان مناسب را با صرف کمترین زمان ممکن انتخاب کند.
·پشتیبانی از دستگاههای موبایل و تبلت
از ویژگیهای دیگر این دستگاههای تصویربرداری میتوان به قابلیت همگام سازی آن با قدرت تشخیص لپ تاپ، تبلت و موبایل پزشک اشاره کرد.
·امکان حمل آسان
دستگاه سونوگرافی دستی به راحتی در جیب جای میگیرد و بدین صورت حمل آن بسیار آسان است.
·بهبود تجربه درمان بیمار
این دستگاه باعث جلوگیری از اتلاف زمان انتظار بیمار و کاهش هزینههای درمان وی میشود که در نهایت منجر به بهبود تجربه درمان بیمار میگردد.
·انعطاف بالا حین استفاده از دستگاه
دستگاه سونوگرافی هندهلد را میتوان در کنار تخت بیمار قرار داد و بهتر وضعیت او را مدیریت کرد. بدین ترتیب در صورت نیاز به راحتی میتوان از دستگاه برای درمان بیمار بهره برد.
دستگاه سی تی اسکن
CT Scan یا سی تی اسکن به عنوان یکی از مهمترین دستگاه های تصویر برداری پرکاربرد عرصه پزشکی شناخته می شود که از آن برای بررسی وضعیت اندامهای داخلی بدن، وضعیت بافتها، ماهیچهها، استخوانها، سلامت جمجمه و مغز، قلب، مویرگها و رگهای خونی قسمتهای مختلف بدن با هدف تشخیص سریعتر بیماری استفاده میشود.
سی تی اسکن تحت عنوان توموگرافی کامپیوتری هم شناخته میشود که کاربردی مشابه اشعه ایکس دارد و بخشهای مختلف بدن را به صورت دو بعدی بررسی میکند. به طور معمول از این دستگاهها برای دستیابی به اطلاعات زیر استفاده میشود:
- تشخیص تومور در نواحی مختلف بدن
- بررسی وضعیت سلامت بافتها و استخوانها
- آنالیز و چکاپ کلی بدن
- شناسایی انواع مختلف سرطان
- تشخیص لختگی خون در مویرگها و رگهای خونی
- آنالیز و تشخیص سنگ کلیه یا اختلالات روده نظیر آپاندیست
به طور معمول دستگاه سی تی اسکن دربردارنده دستگاه اسکنری هست که بیمار روی آن دراز کشیده و به کمک آن میتوان وضعیت او را بررسی کرد. ترجیحا قبل از انجام آزمایش از پزشک در رابطه با مراقبتهای خاص آزمایش همچون عدم مصرف مواد غذایی چهار ساعت قبل از آزمایش راهنمایی بگیرید.
دستگاه MRI
MRI یکی دیگر از مهمترین دستگاه های تصویربرداری مورد استفاده برای تشخیص سریع تر وضعیت سلامت بیمار است. از نظر کارایی ام آر آی مشابه دستگاه سی تی اسکن است اما به دلیل وضوح بالای تصاویر غالبا از آن برای بررسی دقیقتر جزئیات قسمتهای مختلف بدن بیمار همچون مغز استفاده میشود.
تصاویر ثبت شده از ام آر آی in-vivo هستند، به همین خاطر اغلب پزشکان متخصص در حوزههای مختلف همچون قلب و مغز از آن برای آنالیز بهتر وضعیت بیمار کمک میگیرند. MRI مناسب بیمارانی است که با مشکلات زیر دست و پنجه نرم میکنند:
- التهاب یا عفونت در اندامی خاص
- بیماران دژنراتیو
- بیماران سکته مغزی
- اختلالات اسکلتی عضلانی
- بیماران درگیر با تومور
در این روش آزمایشی از اشعه ایکس استفاده نمیشود و از نور فرکانس رادیویی (RF) برای تشخیص وضعیت سلامت بدن استفاده میگردد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته استفاده از دستگاه MRI خطری برای سلامتی بیمار ندارد.
دستگاههای ماموگرافی
ماموگرافی از دیگر روشهای تصویربرداری است که در آن از اشعه ایکس برای بررسی وضعیت سلامت پستانها با هدف تشخیص زودهنگام سرطانها، تومورها یا دیگر بیماریهای مرتبط به این عضو استفاده میشود.
در این روش آزمایشی، سینه بیمار روی یک صفحه حمایتی صاف قرار میگیرد و سپس با کمک اشعه ایکس میتوان تصویری واضح از وضعیت سلامت سینهها ثبت کرد. در این روش بافتهای مختلف سینه نظیر چربی به صورت شفاف با چگالی کم نشان داده میشوند.
در ماموگرافی از کلیه قسمتهای سینه برای بررسی وضعیت سلامت بیمار عکسبرداری میشود. ماموگرافی دیجیتال از جدیدترین دستگاه های تصویربرداری هست که به کمک فناوری اشعه ایکس به آشکارسازی حالتهای جامد سینه میپردازد. در این دستگاه وضوح تصویر بیشتر از مدلهای قدیمی است و به راحتی میتوان اقدام به انتقال آسان فایلهای دیجیتالی از طریق آن کرد.
جمع بندی
ما در این مطلب به دستگاههای مختلف تصویربرداری همچون دستگاههای مخصوص بررسی وضعیت سینهها همچون ماماموگرافی، سی تی اسکن و … به همراه موارد استفاده و ویژگیهایشان پرداختیم تا شما با شرایط و کاربردهای هر دستگاه آشنایی پیدا کنید.
در صورتی که خواهان کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جدیدترین دستگاه های تصویربرداری دیگر نظیر رادیوگرافی هستید و یا سوالی در این زمینه دارید، می توانید با ما به اشتراک بگذارید.